marți, august 07, 2007

Legenda trandafirului


Legenda trandafirului

Trebuie sa acceptam invitatia lui Florin Bogardo "Sa nu uitam sa iubim trandafirii", simbolul iubirii, al caror parfum ne invaluie de mistere si amintiri de neuitat.
Furati de grijile cotidiene, prinsi in activitatile de zi cu zi, uitam sa ne oprim din cand in cand in fata naturii, sa-i admiram frumusetea si sa o salutam asa cum se cuvine.
Acesta este un elogiu adus „Reginei florilor" care impodobeste Gradina Edenului, minunatele gradini suspendate ale Semiramidei, tesandu-si secret, in seva, viitoarele flori rosii sub caldele ploi de primavara.
Divina Sappho (600 i.e.n.), nu intamplator a numit trandafirul „Regina florilor", lasand in urma soapte si legende.
Se spune ca, demult, pe meleaguri indepartate traia cea mai frumoasa data de pe lume -Rodante, a carei frumusete de nesamuit cucerea inima oricarui muritor. Dar ea iubea Soarele si zi lumina statea sa-l priveasca, ignorand insistentele tinerilor care doreau sa o peteasca. Intr-o zi, suparati pentru ca nu sunt luati in seama, i-au spart usa casei dorind sa o rapeasca. Atunci zeita Diana s-a mahnit ingrozitor si a transformat-o pe tanara fata intr-un trandafir pentru a o proteja, iar pe tinerii indragostiti spini, ca sa-i ramana pentru totdeauna aproape.
Trandafirul, nascut dintr-o poveste de dragoste, a devenit cel mai sincer mesaj de dragoste si izvor de inspiratie pentru scriitori si poeti. Zahaia Barsan, transpune in versuri povestea de dragoste a unui tanar, care, in fiecare noapte, ii oferea iubitei un trandafir colorat cu sangele lui. Iubirea si sacrificiul sunt dovada suprema a implinirii:
"In cantecele acestea este sufletul din mine/Pe care-l las aicea sa cante langa tine,/Sa-ti insenine gandul si viata-n viitor/Si noptile de vara cu farmecele lor." (Trandafirii rosii) "Poezia este trandafirul ce creşte în potirul de aur – sufletul frumos” (Eminescu)

Legendele au la baza trandafiri :



Homer descria in Eliada ca scutul lui Achile , ca si coiful lui Hector, erau impodobite cu trandafiri, pentru a-i apara in lupte.
In Grecia antica trandafirul era considerat floarea Afroditei – zita frumusetii si dragostei. Legenda spune ca trandafirul rosu s-ar fi nascut din sangele lui Adonis, ucis de Ares pentru ca s-a indragostit de Afrodita.
In timpul sarbatorilor, Nero lasa sa cada sin tavan ploaie de petale de trandafiri, iar oaspetii isi puneau de gat ghirlande si pe cap coronite de trandafiri, pentru ca Dionysus (Bachus) ar fi spus ca trandafirii limpezesc mintea si te fac sa nu destainui secretele la betie.
Cleopatra a asternut la picioarele lui Marc Antonius un covor din petale de trandafiri atat de gros incat I se scufundau picioarele pana la genunchi.
In hinduism trandafirul simbolizeaza perfecţiunea, desavarsirea, cupa vietii, sufletul, inima, iubirea.
Odata cu prabusirea imperiului roman, trandafirii au fost cultivaţi doar în manastiri ca plante medicinale, pana cand Carol cel Mare, in anul 794, a reontrodus cultivarea lor.
In prima perioada a crestinismului, trandafirul nu a fost amintit atat de des pentru ca amintea de Roma pagana, a desfraului si a senzualitatii. Inceputul insa cu secolului al 19 lea, trandafirul a capatat noi semnificatii, o anumita contributie aducand-o si poemul alegoric Divina Comedie a lui Dante Aligheri.
La crestini, trandafirul rosu, si in special culoarea rosie simbolizeaza renasterea mistica. Trandafirul rosu este asociat cu sangele pierdut de Hristos pe cruce.

Niciun comentariu: